Wooden workshop on a cliff

By | 2018-09-06T12:09:26+00:00 September 6th, 2018|

Located in the Laurentians’ mountainous countryside in the province of Quebec, this modern addition is not your typical garage. Hovering over the peaceful Lake Deauville, this minimalist wood volume stands out from the surrounding green mountains

The workshop is defined as a powerful space for reflection and creation. Credit: Ulysse Lemerise Bouchard

Designed by MU Architecture, this contemporary garage has been turned into a suspended artist studio. Reminiscent of the typical barn, this vast modern addition is transformed into an architectural work that projects over the cliffs of the lake. It covers more than 5 000ft² and houses two superimposed garages, a workshop, a large creative room and a mezzanine.

Connected to the main residence by a cantilevered bridge, the workshop is defined as a powerful space for reflection and creation. Its structure, entirely free, rests on a set of inclined columns evoking the forest, suspending it above the tree line.

Pierced with light on its flanks, the workshop is oriented towards the north and the views onto the lake. Spacious but intimate, the interior volume accommodates large formats of paintings. The minimalist play of surfaces and the rigor of the alignments put the artist’s work in scene and supports his concentration.

The mezzanine offers a relaxation and play area under a large uninterrupted ceiling. A smaller house like volume in its centre shelters a bathroom and another smaller mezzanine set even higher, a perfect hideout for kids.

On this aerial platform, the polished concrete floor reflects light as well as views and increases the feeling of vertigo. It is accessed by an open staircase that acts as a connector between the bridge and the mezzanine. Consisting of a series of large plates of cold-rolled steel, it represents the gesture of the artist sketching away his first brushstrokes on the canvas.

The workshop is presented as a simple volume covered with a pre-aged grey wood. Its thick exterior walls take from the standards of passive house constructions. At another scale, sophisticated details were developed to ventilate the building between the walls and the roof and to completely conceal the garage door while responding insulation needs due to the harsh climate of Quebec.